Jeden kousek nestačí - sladké a tradiční Panforte


Panforte je nejslavnější toskánská cukrovinka s tradicí od roku 1205. Tehdy se ještě jmenovala Panpepato - a její jméno odkazovalo na bohatou přítomnost pepře a dalších koření v těstě. Dnes chutná trochu jinak, jak zjistíte i u nás v Toskaně.

První Panpepato přinášeli noví usedlíci jeptiškám v opatství Montecelso v toskánském regionu Siena a postupem času se stalo rafinovaným produktem pro aristokraty i duchovní. Nejčastěji ho pekli a prodávali prodejci koření, kteří bývali zároveň také lékárníky. Panpepato bylo i tak trochu lékem díky koření, které "cukrovince" dodávalo pikantní chuť. Její receptura ale přesahovala odměrky pepře a skořice - těsto se plnilo i pomeranči, citrony, melounem, mandlemi.

Díky obchodní cestě Via Francigena se výrobek rozšířil i mimo území Sieny. Recepty na Panpepato zůstaly nezměněny po staletí až do roku 1879, kdy Sienu navštívila savoyská královna Markéta. Na počest její návštěvy bylo upečeno Panpepato bez melounu a s vrstvou vanilkového cukru nahoře místo černého pepře.

Lidé ze Sieny předali tuto "bílou" verzi Panpepata královně a na královninu počest ji nazvali "Panforte Margherita".


46 zobrazení

VÍNOBISTRO TOSKANA – FARMÁŘSKÉ TRHY PO ITALSKU

Otevřeno máme,

avšak prodáváme pouze s sebou!!!

PO - PÁ

14:00 - 19:00 HOD

Kloboučnická 1442/4, PRAHA 4, Nusle

Spojení MHD: Tramvají č. 11, 14, autobusy č. 188, 124, 139, 196

Orientační body v blízkosti: Divadlo na Jezerce, Divadlo na Fidlovačce, Náměstí bratří Synků

Email: toskana@toskana.cz 

Telefon: +420 774 555 484

www.toskana.cz 

Naši partneři:

Podporujeme:

© 2019  2SIGNORE

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now