ŘEKNĚTE SÝR - Fattoria Lischeto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dojedete na konec světa. A odtud ještě dál. Jen kousek, ale ten stojí za to. Tam, na jednom z toskánských kopců najdete Fattorii Lischeto. Kamenné domy, domácí restaurace v dřevěné verandě, ve sklepení výrobna sýrů(Il Caseificio), cypřiše...

 

...a ovečky na každém rohu.

 

Stáda ovcí se pasou na pastvinách okolo farmy, ale v prostorách fattorie, kde by se vám příliš pletly pod nohama, je nahradily ovečky z kovu. Napočítáte jich minimálně 10, a každá je jiná. Stejně jako Lischeto sýry s nezaměnitelnou chutí. Svěží a jemné pecorino degli Sposi nebo Rosso Volterrano, které zraje dva měsíce a „sýrařský mistr“ je ošetřuje rajčatovým koncentrátem a olivovým olejem. Extrémní sýr – to je Balze Volterrane: syrové ovčí mléko, zrání v dubových sudech a pak pod popelem olivovníků. Kupodivu je právě tenhle sýr skvělý se sladkým vínem. Sýr Maschio, než se dostane na svět, odpočívá 180 dnův jeskyni. Sýr Cacio del Monsignore má ještě delší výrobní cestu – jeden rok zůstává v sudu pod pšenicí.

 

 

Řekněte SÝR. Uslyšíte: LISCHETO!

 

 

Please reload

Vybrané články

Toskana v novém - více místa na posezení, klimatizace :o) a čerstvé pozdravy od farmářů

July 11, 2018

1/10
Please reload

Nejnovější články