Biodynamické vína - ano či ne?

Myšlenka biodynamického zemědělství se neuchytila prakticky nikde jinde, než ve vinařství. Vína od toskánských pěstitelů, kteří při pěstování révy dbají i na lunární kalendář, ochutnáte například ve vínobistru Toskana.

 

Pěstování biodynamického vína vychází ze stejného základu jako to ekologické. Jeho nadstavbou je však používání biodynamických komponent včetně vlastního kompostu, které si každý pěstitel připravuje během roku. Péče o vinohrad a sklizeň se řídí kosmickými cykly a měsíčním kalendářem. Autorem myšlenky je rakouský filosof a ezoterik Rudolf Steiner, který věřil, že vinohrad je jeden velký ekosystém, který dokáže dávat to nejlepší ovoce pouze v harmonii s vesmírem a okolní přírodou.

 

V Toskánsku se biodynamické vinné révě věnují například vinaři v oblasti města Pitigliana (region Grosseto), která mimo jiné patří mezi DOC lokality. Jejich vína může ochutnat v Praze na jediném místě – ve vínobistru Toskana. Jeho majitelé si přímo u místních rodinných vinařů vybrali pět nových biodynamických vín s označením DOC nebo IGT, jde o vína z tradičních toskánských hroznů – bílého Vermentina a Trebbiana Toscano, červeného Sangiovese a Ciliegiola. Všechny hrozny pro tato vína uzrály a byly zpracovány pod toskánským sluncem, na půdě vinařů z Cantina di Pitigliano a okolí.

 

 

Ke stávající vinotéce vínobistra TOSKANA se záběrem na desítku různých, ale výhradně toskánských vinařství, několikrát do roka přibývají novinky drobných vinařů a farmářů, kteří obvykle vyrábějí vína pro svůj lokální trh a rodinu. Za takovými víny se můžete rozjet přes 1100 kilometrů směrem na jih, nebo tramvají číslo 11 do Kloboučnické ulice. Vínobistro TOSKANA má otevřeno PO-PÁ + NE od 16 do 21 hodin.


 

Biodynamické víno: pro a proti
Pro: Ekologicky pěstované hrozny a trend biovinařství je šetrný k přírodě a životnímu prostředí. Nedochází k erozi půdy a eutrofizaci vodních zdrojů (obohacování vod o živiny, zejména dusík a fosfor). Ekologicky obhospodařované vinice přispívají k biodiverzitě krajiny. Biovíno, které neobsahuje chemická rezidua (zůstatky po použitých pesticidech) a s minimálním či žádným obsahem siřičitanů je zdravější.
Podpora terroirových vín.

 

Proti: Větší finanční náročnost pro ekologické pěstování. Biovína s nízkým obsahem siřičitanů jsou méně vhodná k archivaci. Jsou také citlivá k výkyvům teploty a vůči světlu. Bez přidaných siřičitanů neotevřená lahev vydrží přibližně 18 měsíců a po otevření nevydrží dlouho, výjimky samozřejmě existují. Tím, že nedochází k filtraci, se ve víně mohou pohybovat jemnější částice, což může pro laika značit problém s vínem, i když se nejedná o závadu vína.


 

Please reload

Vybrané články

Toskana v novém - více místa na posezení, klimatizace :o) a čerstvé pozdravy od farmářů

July 11, 2018

1/10
Please reload

Nejnovější články