Výživové tabulky na láhvi vína? Hmm, měly by být? A co na nich uvádět?

11/09/2017

 

Otázka: Proč vlastně víno nemá údaje o výživě na etiketě? Zajímá to vůbec někoho?

 

Zajímá, samozřejmě že ano. Obecně se lidé například ptají na obsahy cukru v láhvi vína, aby pak mylně sáhli po suchém víně. I když základní surovinou pro výrobu alkoholu kvašením je cukr, ovlivňuje alkohol kalorie ve víně více než cukr sám o sobě. V některých případech bude mít mírně sladké víno s nízkým obsahem alkoholu méně kalorií než suché víno s vysokým obsahem alkoholu.  


Omezit se ale na cukr v případě vína a jeho dalších hodnot je škoda. Jednou z příčin, proč nejsou uvedeny na etiketách, je ten, že víno nespadá do kategorie každodenní výživy. No upřímně – jíte častěji jogurty nebo si dáte skleničku?

 
Jak by mohla tedy vypadat etiketa výživových hodnot kvalitních vín, když benevolentně pomineme cukry a kalorie?:  
 
 

Flouridy:  40% - zabraňují zubnímu kazu při lokálním použití.
Mangan 10% - Antioxidant prospěšný pro mozek, játra a nervový systém.
Draslík 5% - Podporuje srdeční činnost
Železo 4% - podílí se na přenosu kyslíku v těle
Vitamin B6 - 4% - účastní se metabolismu aminokyselin a sacharidů
Vitamin B2 - 3% - neboli Riboflavin. Antioxidant, který pomáhá přenosu kyslíku v těle.
Fosfor 3% - posiluje kosti, reguluje hormony a pomáhá při trávení.
Cholin 2% - Pomáhá paměťovým funkcím a také funkcím jaterním.

Další...

 

Je to jasné!!! Tak už víme, proč se říká na zdraví!

 

Zdroj: http://winefolly.com

 

 

Please reload

Vybrané články

Toskana v novém - více místa na posezení, klimatizace :o) a čerstvé pozdravy od farmářů

July 11, 2018

1/10
Please reload

Nejnovější články