Namazaný hadr VERSUS opilý korek

07/11/2017

 

TOSKANA, rok 1750: Tenhle letopočet berte s nadsázkou. Představte si, ale jak si u nás vybíráte italské víno, my vám neseme lahvinku a místo korku z lahve vytahujeme namazaný hadr a možná i kousek dřeva. Právě tak se před “vynálezem” korku a jeho rozšířením utěsňovaly lahve s vínem.  

  

1 miligram? OK...

Přírodní korkové uzávěry se objevily zhruba před 250 lety, některé zdroje ale odkazují na rok 1530, kdy měl někdo geniální nápad a láhev s vínem uzavřel korkovým špuntem. Není to až tak důležité, mnohem podstatnější jsou vlastnosti korkového dřeva a co pro víno a vinaře znamenají.  

  

Přírodní korek je jediným korkem, který vínu umožňuje dlouhodobé stárnutí. Typický korkový uzávěr propustí cca 1 miligram kyslíku ročně (našli jsme na: winefolly.com). Zní to jako maličkost, ale po dvou až třech letech může kumulativní množství stačit k rozkladu sulfidů, které vinaři přidávají k ochraně vína právě před jeho nekontrolovanou (nežádoucí) oxidací. Způsob, jakým je láhev uzavřena, má přímý vliv na to, kolik kyslíku do vína proniká a u archivních vín pak jde o celou dráhu jeho zrání/stárnutí a určení doby, kdy takové víno bude “top”.  

 

Korek pro výrobu špuntů se získává z dubu korkového, konkrétně z jeho kůry. Řeklo by se, že tak miniaturní věc, nemůže být nikterak drahá, přesto je kvalitní uzávěr z korku ta nákladnější varianta, jak víno v lahvi chránit. Syntetické uzávěry jsou levnější, předvídatelné a skvělé pro vína, která nejsou vyráběna pro archivaci. Šroubovací víčka jsou zase poměrně hojně využívána u našich německy mluvících sousedů. 

 

 

Na sklizeň do Středomoří  

Sklizeň kůry dubu korkového probíhá ručně a strom, který se běžně dožívá 150 -200 let, není potřeba porazit. První sklizeň je možné provést až po 25 letech od výsadby stromu, ale ani první ani druhá sklizeň nebývá použita pro výrobu korkových uzávěrů, kůra zkrátka není zatím dost kvalitní. Kůru je možné sklízet (odloupávat) v intervalech mezi 9 a 12 lety.   

 

Korkové dubové lesy zaujímají plochu více než 2,2 milionu hektarů v oblasti západního Středomoří. Přibližně 90 % plochy distribuce tohoto druhu se nachází v Portugalsku, Španělsku, Maroku a Alžírsku. Ze všech korkových dubových lesů se každoročně sklízí přibližně 200 000 tun korku. Portugalsko, které má třetinu celkové plochy korkových dubů, je největším producentem, které odpovídá za 50 % světové produkce korku. (našli jsme na: amorim.com).

 

Itálie ročně produkuje cca 6 161 tun korku, což jsou přibližně 3,1 procenta celosvětové produkce.

 

 

Co se týká vína, Itálie si drží celosvětové prvenství v množství vyrobeného vína, použité odrůdy zahrnují tradiční zástupce (Sangiovese) i mezinárodní (Cabernet Sauvignon). Najdete zde snadno pitelná italská vína - ty toskánská nám samozřejmě připadají dokonalá -, ale také neuvěřitelně plné, komplexní víno z Itálie. Legendární italské víno je Chianti, mezi další věhlasná italská vína patří i Brunello di Montalcino. I toto Brunello di Montalcino jsme z toskánských farem přivezli, a v TOSKANĚ si ho s hosty vychutnali, naše cesta ale vede mnohem více k raritním originálním vínům, která v Česku má TOSKANA jako jediná.

 

 

 

  

  

  

 

  

  

 

 

 

Please reload

Vybrané články

Toskana v novém - více místa na posezení, klimatizace :o) a čerstvé pozdravy od farmářů

July 11, 2018

1/10
Please reload

Nejnovější články