Jeden kousek nestačí - sladké a tradiční Panforte

16/12/2017

 

Panforte je nejslavnější toskánská cukrovinka s tradicí od roku 1205. Tehdy se ještě jmenovala Panpepato - a její jméno odkazovalo na bohatou přítomnost pepře a dalších koření v těstě.

 

První Panpepato přinášeli noví usedlíci jeptiškám v opatství Montecelso v toskánském regionu Siena a postupem času se stalo rafinovaným produktem pro aristokraty i duchovní. Nejčastěji ho pekli a prodávali prodejci koření, kteří bývali zároveň také lékárníky. Panpepato bylo i tak trochu lékem díky koření, které "cukrovince" dodávalo pikantní chuť. Její receptura ale přesahovala odměrky pepře a skořice - těsto se plnilo i pomeranči, citrony, melounem, mandlemi.

 

Díky obchodní cestě Via Francigena se výrobek rozšířil i mimo území Sieny. Recepty na Panpepato zůstaly nezměněny po staletí až do roku 1879, kdy Sienu navštívila savoyská královna Markéta. Na počest její návštěvy bylo upečeno Panpepato bez melounu a s vrstvou vanilkového cukru nahoře místo černého pepře.

 

Lidé ze Sieny předali tuto "bílou" verzi  Panpepata královně a na královninu počest ji nazvali "Panforte Margherita".

 

 

 

 

Please reload

Vybrané články

Toskana v novém - více místa na posezení, klimatizace :o) a čerstvé pozdravy od farmářů

July 11, 2018

1/10
Please reload

Nejnovější články