CUPELLI VINI

Bublinky po toskánsku, aneb italské šumivé víno z Pisy

Famiglia Cupelli, Sara Pertici

Nejvíc Vám chutná jejich: Plně šumivé bílé víno - spumante L´Erede

Region: Pisa, San Miniato

 

Zapomeňte na Prosecco; a zapomeňte i na Champagnské. Metoda classico, která se u jejich výroby používá, se báječně hodí i k toskánským hroznům. Na farmě Ivany Cupelli v San Miniatu poblíž Pisy se věnují výrobě plně šumivého vína z bílé odrůdy Trebbiano Toscano a červené odrůdy Sangiovese. Jejich L´Erede je připravované právě náročnou klasickou metodou. Každé takové víno je vlastně originálem, protože zrání probíhá v láhvích, bublinky vznikají přirozeně - 18 měsíců u bílého a růžového sektu, 36 měsíců u bílé riservy. Ročně se tu plně šumivým spumante naplní 25.000 lahví, které pak putují do regionálních oblastí Florencie, Pisy, pak také za hranice Toskánska do italské Bologni, Milána, Vicenza; menší množství za hranice Itálie do Velké Británie, Belgie, USA a k nám, na jediné místo v České republice. Jak jsme se dozvěděli od Sáry Pertici z rodiny Cupelli, rozhodnutí vyrábět sekt nákladným klasickým způsobem je nejlepší postup, při kterém si šumivé víno, zachová typické chutě hroznů. Přitom sekt není vůbec pro Toskánsko typickým vínem.

Původní vinařský příběh rodiny Cupelli začíná před šedesáti lety, kdy se Amelio Cupelli rozhodl přestěhovat se k vinicím u San Miniata a vyrábět sladké toskánské Vin Santo. Na tamních vinicích se vždy dařilo všem domácím hroznům, jako jsou Sangiovese, Ciliegiolo, San Colombano a Trebbiano Toscano a rodině Cupelli nechyběla odvaha vymýšlet a dělat nové věci. Výroba sektu je jednou z nich. A jak Sára dodává, ona sama si bublinky L´Erede otevírá s přáteli pravidelně.

 

TENUTA TORRE A CENAIA

 „Pitti Lifestyle“

Famiglia Terzi Coppini

Nejvíc Vám chutná jejich: Cenaja Vermentino - bílé víno v bariku

Region: Pisa, Cenaia  

 

Šlechtická rodina Pitti nám nechala víc než slavný palác v centru Florencie - například původní toskánské vinice u městečka Torre a Cenaia, kde se hrozny pěstují na půdě opečovávané vinaři přes 1000 let. Tohle místo má víno v genech a poslední potomek rodu Pitti - světoběžník a také důvěrník Edmonda Rothschilda, Robert Pitti, svoje rodiště zbožňoval natolik, že místnímu vinařství přenechal i rodinný erb. Obzvlášť na decentních tmavých láhvích bílého Vermentina “Cenaja Vermentino“, vypadá znak hrdě, nehledě na to, že právě toto víno patří k raritním a pravidelně oceňovaným. Při jeho výrobě část hroznů zraje 12 měsíců v dubovém sudu, což se u bílých vín jen tak nevidí. Vinařství a vlastně celá tenuta (neboli panství) dnes patří rodině Terzi Coppini, která se při výrobě vína inspiruje v “Pitti Lifestyle”, jak tu říkají filosofii pro mezinárodní životní styl. Po sklizních 30hektarových vinic vyrábějí vína se silným toskánským charakterem, s pevnou neměnnou chutí blízkých hor Pisanno a lehkostí mořského vánku, který od západu přináší mořské klima.

 

PASTIFICIO  MORELLI

Pasta jako řemeslo

Famiglia Morelli

Nejvíc Vám chutnají jejich: Lanýžové  linguine, stačí je uvařit a přidat máslo a hoblinky Grana Padany

Region: Pisa, San Romano

 

Je to pasta! A basta! Už pět generací se rodina Morelli věnuje výrobě těstovin. V době, kdy vznikl nejstarší dochovaný zvukový záznam, a Vaše prababička nebyla na světě, u Pisy v San Romanu vyrobili Morelli oficiálně první těstovinu. Jak říká dnešní majitel a prapravnuk zakladatele, Antonio Morelli - už tehdy těstoviny vypadaly jako pravé špagety nebo lasagne. Sourozenci Lucia, Antonio a Marco pokračují v rodinném tažení za zachování tradice netradiční pasty a tajemství jejich pšeničných speghethini, tagliatelle i pappardelle. K nim odkazuje i hlavní slogan řemeslně zpracovávaných těstovin “naše pasta je něco jiného”. Je to proto, že má jedinečnou složku, o kterou většinu běžných druhů těstovin připravili už při zpracování obilí – pšeničný klíček, srdce pšeničného zrna. A jak to bývá, to uvnitř bývá nejzdravější. Klíček je zdrojem vitamínu A a D a rostlinného proteinu. Italové, jak známo, jsou také experti přes design, a jídlo není výjimkou. Pasta Morelli má několik řad aromatizovaných těstovin ochucených šafránem, hříbky nebo sépiovým přírodním barvivem. Chuť je vlastně největším tajemstvím Morelli, které může každý obdivovat na svém talíři. A co se týká povědomí o “životě pasty”, udělalo lidstvo za poslední půlstoletí velký pokrok. Ještě v roce 1957 byli někteří lidé schopni uvěřit, že těstoviny rostou na stromech.

 

PODERE PATERNO

Sýry z geotermálu od Maria a Josefa

Nejvíc Vám chutná jejich: Pecorino zrající v seně

Famiglia Tanda, Mario a Giusseppe Tanda

Region: Grosseto, Monterotondo

 

S ovčím mlékem umí na statku Podere Paterno dělat divy. Nejde jen o jejich zralé čisté pecorino (i to vás překvapí - povařené mléko může zrát i 18 měsíců, aby vás výsledný sýr potěšit pikantností a štiplavou chutí bez dalších ochucovadel) – na statku Maria a Josefa Tandy v srdci toskánské oblasti Maremma se sýry zakopávají do jámy, obalují ve vřesu a vinných hroznech, balí do slaměného kabátu. To vše je možné díky výrobní tradici, kterou si rodina nese po tři generace. K ní patří i geotermální energie a využívání obnovitelných zdrojů. Jestli jste tudy někdy projížděli, možná jste zbytečně rychle místní statky kvůli páře minuli. Vznáší se nad krajinou, a kdo místní lokalitu nezná, bývá zaskočen. Celá totiž spadá do geotermálního parku Biancane a místní farmáři geotermální teplo využívají v rámci “potravinové geotermální komunity”. Ti, kteří do ní chtějí patřit, musí při výrobě používat nejméně 50 procent obnovitelného zdroje. Přírodní energii využívají v různých fázích výroby i na statku u Maria a Josefa Tandy. Navíc, jejich ovečky jsou chovány v polodivokém systému na pastvině o 120 hektarech, přes den se volně pasou, a jen na noc přecházejí do stájí, kde je dva krát za den po 12 hodinách dojí. Z takového mléka vznikají lahodné sýry vláčné jako tvaroh, vyzrálé v podzemí, zabalené v rašelině... Dělat sýry a hrát si s jejich chutěmi je tu prostě baví, a výsledek stojí za ochutnání.  

 

 

GRILLOPOD CAFFÉ TOSCANO

Káva z přístavu

Famiglia Grillo, Riccardo Grillo

Nejvíc Vám chutná jejich: Zrnková káva

Region: Livorno, Livorno  

 

Rodina GRILLO se pro výrobu kávy rozhodla okolo roku 1951. Od té doby ale také drží finesu své kávy a jejích směsí v tajnosti. Riccardo Grillo, současný majitel, ji nikdy neprozradí. Jeho CAFFÉ TOSCANO se v Livornu připravuje v tradičním pražícím stoji, takové velkomašince s trychtýři, síty, trubkami... Řekněme: osvědčeně po staru, po farmářsku. Hlavní stroj má svou vlastní místnost, pracuje, funguje, praží, přesýpá, hýbe se, vydává neskutečnou vůni horké kávy, a přitom je tak trochu „galerijně vystaven“. Ostatní stroje v halách pražírny GRILLOPOD jsou moderní, kávu zde balí do obalů různých brandů pro mnoho dalších společností, výrobní mechanismus na „jedno pravé italské espresso v jedné kapsli“ jede na 100 procent, takže denně jich pražírna vydá po stovkách. CAFFÉ TOSCANO si proto objednáte nejen v Livornu, ale také v Pise, Florencii... kolikrát o tom ani nebudete vědět. Proces pražení kávy je i v GRILLOPODU veliká chemická reakce. Riccardo Grillo ví, že každé zrnko potřebuje speciální zacházení, při pražení je potřeba zohlednit celou řadu faktorů, aby výsledek mohl nabídnout chuťové maximum a povzbudil naše smysly. Nejlepší možnou křivku pražení (ideální postup pražení podle teploty a času) už několikrát našel a zase upravil a posunul k nové chuti.

 

 

TERRE DELL´ETRURIA

Kooperativa farmářského severozápadu

Azzura Meucci

Nejvíc Vám chutná jejich: Vivesco – červené víno z hroznů Morellino  di Scansano zrající v bariku

Region: Livorno, Donoratico  

 

Představte si, že jste právník, a máte vinici. Nebo lékař a máte olivový háj. Nebo máte jiné náročné povolání a k tomu chcete být i zodpovědným farmářem. V Donoratiku, poblíž Livorna na severozápadním pobřeží Toskánska se právě tito lidé dali dohromady s dalšími pěstiteli a vinaři a vytvořili vlastní farmářskou kooperativu. Takové jednotné zemědělské družstvo na bázi potřeby a dobrovolnosti. Funguje a letos má v síti skoro tři a půl tisíce podniků. 68 z nich jsou vinaři s unikátními domácími víny. Azurra Meucci má pro téměř 4 tisíce takových farmiček, sadů a polností důležitý význam, vytváří pro ně propagaci a stará se o zahraniční odběratele. A je to právě Azzura, která nám pokaždé skvěle poradí, které produkty z toskánských zahrad a vinohradů vybírat. „Když se poprvé v telefonu ozvalo – haló, tady Praha – Toskana, říkala jsem si – páni, naše vína budou v Bella Praga.“ Jsou a jde například o vína z původní toskánské odrůdy Anzonika nebo o skvělá vína z oblasti Bolgheri, Maremmy nebo Morellina Scansano z tzv. DOCG oblasti. Takových je v celé Itálii aktuálně okolo 20. S Azzurou se můžete setkat také u nás v Praze na některé z degustací toskánských vín nebo chuťovek jako je sedmero druhů bruschet s pesty ze země Etrusků, neboli - z Terre Dell´Etruria.

 

AZIENDA AGRICOLA CASTELVECCHIO

Blízké setkání s toskánským BIO vínem

Nejvíc Vám chutná jejich: Bílé BIO víno Il Picchio

Rodina Claudie Pantani, Laura Leone

Region: Pisa, Terriciolla

 

Vinice farmy Castelvecchio jsou v dobrých rukách Claudie Pantani. S pomocí svých bratranců a sestřenic obnovuje tradici pěstování vinné révy a výroby vína posledních 15 let a rok co rok se jí to daří lépe a lépe. Nedávno na haciendě oslavili 60 let farmářského podnikání přípitkem ze svěžího mladistvého biovína Il Picchio, které pravidelně putuje i k nám do Toskany. Castelvecchio je malý kousek Toskánska, typický kamennými budovami, štěrkovými cestičkami a terasami, pro degustaci vína kdykoli během dne, případně i v noci, pokud máte chuť zadumaně sedět pod měsícem. Během sklizně vinohradů zastihnete většinu rodiny od setmění do soumraku na vinohradu se šátky na hlavě, s holinkami na nohách, v kabátech a s nůžkami v rukách, jak na 6 hektarech hodnotí a opečovává podstatu toho, co nám tak chutná. Obsypaným keřům Sangiovese, Colorina, Cabernetu Sauvignon i Franc, a také Trebbiana, Malvasie a Colombany se věnuje velká péče, bobule se sklízejí ručně a hrozny z různých vinic se nesmí smíchat, i kdyby se jednalo o stejnou odrůdu. Mezi výškou jejich vinic a složením půdy totiž existují významné rozdíly a každé mikroklima vnese do hroznu trochu jiné chutě. Zvláštní pozornost je věnovaná výběru hroznů pro výrobu sladkého Vin Santo. Hrozny bobulí se pokládají na rákosové rošty, kde se suší minimálně tři měsíce a vylisovaná šťáva zraje v dubových sudech velmi dlouho. Úrodu z letošního roku proto ochutnáme v lahvi s etiketou Armida až za 6 let.  

 

TENUTA LA MACCHIA

Velké věci z malé skvrny

Nejvíc Vám chutná jejich: Scutum – červené víno z hroznů Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit Verdot

Region: Montescudaio, Pisa  

 

Skvrna od vína z Tenuty La Macchia je jediná, kterou budete mít rádi zas a znova. Podle tří mladých vinařů, kteří si na vinicích Montescudaio plní svůj sen, je to právě symbol kapky (italsky la macchia), který na ubrusu jako skvrna od vína připomíná setkání s přáteli. Vína s kapkou v logu a na etiketě, uzrála na písčité půdě poblíž říčního toku, a sami můžete zhodnotit, že svědčí červeným odrůdám Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot a bílým jako Sauvignon Blanc. Například jejich bílá Aura z této odrůdy chutná velmi nezvykle. Pohádkový příběh La Macchie by klidně mohl začínat: Od zdejších vinic je to k mořskému pobřeží přesně o ten kousek dál než na dosah, a do vnitrozemí jakbysmet. Další vypravování je už o metodickém přístupu mladých Italů, kteří mají na rozdíl od mnoha našich dalších farmářů velmi mladou firmu, chcete-li – vinařský start-up. Pracují ekologicky a ambiciózně, a chtějí být jiní než ti nejlepší vinaři na italské scéně. Letizia a Alessandro Martelli prostudovali společně všechna tajemství vinohradnictví v různých oblastech Itálie, a z nich utkávají sen o moderním vinařství – není to nic menšího, než hacienda na správném místě a 2 hektary vinic, kde se s kapkou vína dělají ty nejlahodnější věci: červené víno SCUTUM (v italštině štít, který ochraňuje okolní vinice před povětrnostními vlivy Středozemí), bílé víno AURA (v italštině čisté bílé světlo, stejné, jaké má toto bílé víno, bílé spumante CONTINUUM (připomínající dlouhotrvající harmonii perlivého sektu) a také růžové víno MATERIA s prapůvodní chutí toskánského vína.

 

CANTINA DI PITIGIANO

Vinaři nebo archeologové?

Nejvíc Vám chutná jejich: Sekt Aldobrandesco z vinic na vulkanickém tufu.

Region: Grosseto, Pitigliano

 

Pitigliano je svět sám pro sebe. Je to masiv skály v úrovni 313 metrů nad mořem, zóna neaktivní vulkanické půdy, etruské teritorium, židovská osada... Na tak malý kousek země, je to velký počet přívlastků. Právě ty dělají lokalitu pro vinaře unikátní. V Pitiglianu jsou také přesvědčeni, že to bylo právě u nich, kde Etruskové poprvé začali s pěstováním vína se záměrem proměnit sladké bobule v mnohem zábavnější záležitost. Je zde nezvyklá půda složená z vulkanické žlutočervené tufy, což vinaři bravurně promítají v chuti vína. Pod budovami městečka Pitigliano se skrývá další, na první pohled neviditelné město. Je vystavěno, vlastně spíš vykutáno v jeskyních, které se přirozeně staly vinnými sklípky. Sklepení jsou velmi stará, bezmála jde o archeologickou památku. Historie nakonec vtiskla Pitiglianu i židovský nádech a přezdívku „malý Jeruzalém“; Cantina di Pitigliano je jednou z těch, které mohou v Toskánsku vyrábět košer víno, tudíž také tak činí. Třetí důvod, proč se zajímat o vína z Pitigliana, se odvíjí od půdních podmínek, pro které je lokalita zanesena jako DOC. Jako družstvo byly historické vinné sklepy (cantina) Pitigliana založeny v roce 1954 a z původních 11 výrobců vína se rozrostlo na šest stovek partnerů s vinicemi v jedné z nejzajímavějších toskánských lokalit. Kromě samotného Pitigliana a jeho okolí k němu náleží dvě přilehlá teritoria – Sovana a lázeňská Saturnia.

 

SALUMIFICIO MANCINI ADRIANA

Mortadella k nakousnutí. Jako Sophia Loren

Nejvíc Vám chutná jejich: Mortadella z divočáka s pistáciovými oříšky

Famiglia Mancini

Region: San Miniato, Pisa

 

Sophia Loren přiváží z Itálie mortadellu jako svatební dar do USA. Celní předpisy ale neumožňují dovážet maso a masné výrobky, takže hlavní postava filmu Mortadella zůstává na letišti JFK a tvrdohlavě se odmítá salámu vzdát. Podobná hrdost na gastronomii je Italům vlastní a uvidíte, že mortadelly od Adriany Mancini se také nebude moci nabažit. Na první setkání s uzeninami z její rodinné „salumificio“ nikdy nezapomenete, je to láska na první skus, chuť, sousto.  A vůni, protože, ač se to nezdá, první jíme nosem, jak Adriana Mancini s oblibou předvádí. Za silnou a takříkajíc libovou vůni masa, jemně kořeněného vepřového, vděčí i její další salámky venkovské tradici. Podle jejích synů Maurizia a Alberta ji není jednoduché zachovávat. Dělají to například i tak, že nepoužívají žádné geneticky modifikované suroviny. V současném potravinářství je to náročné bezezbytku naplnit, protože do výroby se nemá dostat ani maso hospodářských zvířat, které se krmilo modifikovanou kukuřicí, sójovými boby nebo řepkou. V Adrianině salumificio mají pro své nároky ještě jeden důvod - certifikát Italské asociace celiaků. Ten má osm jejích produktů z bezlepkové řady. Při zpracování masa řezník odstraňuje mouku a mléko, dodržují se i další předpisy. „Ono se řekne, salámek, ale k jednomu soustu vede cesta přes dobře krmeného a spokojeného vepříka, všelijaké dovednosti řezníka, aby salámy a šunky neměly zbytečný tuk nebo chrupavky, ochucování bylinami, kořením, lanýži, oříšky a opatrné zrání nebo prosušování nebo vaření. Nebýt toho, jak jsme svázáni s naší zemí na pobřeží moře, kde se rodina usadila a předává si zkušenosti, nemáme produkty s tak unikátními příchutěmi.“ To pak, když rozkrojíte mortadellu s červenobílým logem “AM“, je to radost přivonět. O zakousnutí, ani nemluvě.

VÍNOBISTRO TOSKANA – FARMÁŘSKÉ TRHY PO ITALSKU

Otevřeno máme,

avšak prodáváme pouze s sebou!!!

PO - PÁ

14:00 - 19:00 HOD

Kloboučnická 1442/4, PRAHA 4, Nusle

Spojení MHD: Tramvají č. 11, 14, autobusy č. 188, 124, 139, 196

Orientační body v blízkosti: Divadlo na Jezerce, Divadlo na Fidlovačce, Náměstí bratří Synků

Email: toskana@toskana.cz 

Telefon: +420 774 555 484

www.toskana.cz 

Naši partneři:

Podporujeme:

© 2019  2SIGNORE

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now